5 tips til beskjæring av frukttrær

  1. Man beskjærer kun for å få en fin form (paraplyform) og vekst på treet, for å fjerne skadde og kryssende greiner, og greiner som vokser innover mot midten av treet.
  2. Bruk en god og skarp hagesaks/beskjæringssaks. Glatte sår gror lettest igjen.
  3. Ikke skjær toppen unødig, for dette vil stimulere til enda mer vekst.
  4. Hvis du først velger å beskjære må du utføre årlig vedlikeholdsbeskjæring.
  5. Når man kutter rett etter en knopp vil ikke grenen vokse ut igjen.

Unge frukttrær

Kjernefrukt (eple og pære) beskjæres i januar-mars.
Steinfrukt (plomme, kirsebær, morell) beskjæres i august-september

På eple, pære og plomme fjerner du grener som vokser  rett opp, innover mot stammen og den svakeste av grener som krysser hverandre.  I tillegg fjerner du ‘konkurranseskuddet’ i toppen dersom det er flere topper.
Hvis du først velger å beskjære må du utføre årlig vedlikeholdsbeskjæring. Kraftig beskjæring etter ‘skippertak metoden’ gir dårlig resultat med kraftig tilvekst av nye skudd som må tynnes ut i årevis fremover. Dvs. du får 10 nye greiner i plassen for den ene du skar bort.

”Når treet er godt etablert skal det kun vedlikeholdsbeskjæres. ”

Eldre frukttrær

Når trærne blir eldre må skjæringen tilpasses veksten til det enkelte treet.

Beste tiden for beskjæring av plomme og kirsebær er på våren, i februar-mars avhengig av hvor i landet du bor. Tidligere ble det hevdet at trærne kunne beskjæres om høsten, men dette kan være uheldig. Om høsten angriper nemlig sykdommen bakteriekreft, og den får lett fotfeste i nye sår etter beskjæringen. Steinfrukt skal ikke beskjæres mye, fordi en da stimulerer toppveksten og dannelse av nye greiner.

De samme prinsipper gjelder også for de epler og pærer. Vannrette og  nedadvoksende greiner inneholder store mengder av et hormon som hemmer toppveksten og er derfor svært viktige å beholde intakt .  Dette vil hjelpe til å regulere toppveksten.

 

  • JHS Trefelling AS - Org: 920 262 120 MVA

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/1/124844/sikkertrefelling/wp-content/plugins/boxmedia-toolbox/includes/tools.php on line 26

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/1/124844/sikkertrefelling/wp-content/plugins/boxmedia-toolbox/includes/tools.php on line 27